Cukrzyca to choroba, której leczenie polega między innymi na przestrzeganiu diety cukrzycowej. Ponadto wskazane jest picie ziół obniżających poziom glukozy we krwi oraz przyjmowanie leków przepisanych przez lekarza diabetologa.
Aby terapia była skuteczna, należy uwzględnić wszystkie jej elementy i pamiętać o tym, jak ważne jest regularne przyjmowanie środków farmaceutycznych i spożywanie małych posiłków co 2-3 godziny.
Co powinien jeść chory na cukrzycę
Osoby chore na cukrzycę powinny opierać swą dietę na produktach obniżających cukier we krwi. Do takich należą warzywa, wśród których znalazły się pomidory, sałata, cukinia, szpinak, kalafior, kapusta kwaszona. Więcej dowiesz się w Aptece Familia.
Produkty obniżające cukier we krwi to także znane wszystkim przyprawy. Należy je uwzględnić w diecie cukrzycowej. Jest to kurkuma, goździki i cynamon. Można je dodać do dań gotowych i podczas gotowania tego, co lubimy jeść.
Produkty dla diabetyków
Do produktów dla diabetyków będą się zaliczać te, które mają niski indeks glikemiczny. Po ich spożyciu poziom glukozy we krwi zwiększa się powoli.
Do takich produktów zalicza się pełnoziarniste pieczywo, kasze i płatki. Zawierają one węglowodany złożone.
Cukrzycy powinni unikać produktów takich, jak soki owocowe, dżemy czy miód. Te produkty zawierają cukier. Jeżeli mają ochotę na coś słodkiego, to powinni skorzystać z słodzików naturalnych, takich jak ksylitol czy erytrytol.
W sklepach ze zdrową żywnością można kupić produkty dla cukrzyków. Są to specjalne słodycze czy dżemy słodzone ksylitolem i erytrytolem.