
Konopie to nie tylko skarbnica korzyści zdrowotnych, ale także produkt przyjazny dla środowiska, który pochłania dwutlenek węgla i może być uprawiany bez pestycydów.
Czy wiesz, że konopie to najlepsze naturalne źródło białka roślinnego?
Białko w proszku otrzymane przez zmielenie nasion konopi jest pełne niezbędnych tłuszczów i kwasów. Białko konopne zawiera 20 aminokwasów, w tym wszystkie 9 aminokwasów egzogennych.
W przeciwieństwie do innych białek roślinnych, konopie są szczególnym źródłem aminokwasów (uważane są za kompletne białko roślinne). Ponadto nasiona konopi są źródłem błonnika pokarmowego i składników mineralnych.
Oto kilka korzyści płynących z nasion konopi
1) Wzmacniają system odpornościowy
Nasiona konopi zawierają białka o budowie globularnej – edestynę (występującą tylko w nasionach konopi) i albuminę. Dlaczego jest to ważne? Białka globularne są budulcem dla enzymów, przeciwciał, hormonów i fibrynogenu. Między innymi albumina, główne białko osocza, stanowi 40-60% wszystkich białek osocza.
2) Zwiększają rezerwy energetyczne
Proszek proteinowy z nasion konopi zawiera wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe. Kiedy kwasy tłuszczowe są trawione, wytwarzają dwa razy więcej energii niż węglowodany. Białka są również dłużej rozkładane w organizmie, co z kolei prowadzi do wolniejszej produkcji energii. Tak więc marihuana nie tylko zwiększa ilość energii, ale także utrzymuje ją przez cały dzień.
3) Poprawiają trawienie
Chociaż wielu producentów twierdzi, że ich produkty zawierają minimalną ilość laktozy, nawet niewielkie jej ilości mogą powodować niepożądane reakcje, takie jak wzdęcia, gazy itp. Nasiona konopi zawierają dużą ilość rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych włókien pokarmowych. Te pierwsze pochłaniają wodę, a także inne substancje, w tym metale toksyczne, większość substancji rakotwórczych i cholesterol.
4) Regenerują mięśnie
Nasiona konopi zawierają więcej białka niż niektóre inne ziarna i orzechy. Kulturyści i sportowcy używają proszków proteinowych do odbudowy tkanki mięśniowej. W końcu białko jest kluczem do budowania masy mięśniowej.