Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jest to nazwa grupy związków nazywanych tokoferolami. Witamina posiada właściwości przeciwutleniające. Najwięcej można znaleźć jej w produktach roślinnych.
Jak działa witamina E?
Najważniejszą postacią witaminy E jest forma alfa-tokoferolu. Chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami, uszkodzeniem komórek czy stresem oksydacyjnym. Jest to witamina młodości, gdyż wykazuje wysokie właściwości przeciwstarzeniowe. W niektórych badaniach zostało wykazane, że ma także działanie przeciwnowotworowe. Przeciwdziała także powstawaniu zakrzepów i wpływa korzystnie na serce, chroniąc przez zawałem. Polecana panom, gdyż zwiększa produkcję nasienia.
W jakich produktach można znaleźć witaminę E?
Bardzo dobrym źródłem tokoferoli są oleje roślinne, głównie słonecznikowy. W migdałach i orzechach także występuje sporo tej witaminy. Warzywa takie jak brokuł, szpinak czy wszelkiego rodzaju kiełki zawierają bardzo dużo witaminy E. Bardzo ważne jest to, aby spożywać te produkty w postaci nieprzetworzonej i najlepiej surowej. Oleje powinny być tłoczone na zimno, gdyż zawierają wówczas najwięcej drogocennych składników odżywczych. W trakcie przetwarzania i produkcji przemysłowej witaminy mogą zostać zniszczone nawet w 75 procentach.
Czym skutkuje niedobór witaminy E?
Jak w przypadku wszystkich witamin, także niedostateczna ilość dziennego spożycia witaminy E niesie ze sobą wiele złych skutków zdrowotnych. Przede wszystkim można zauważyć zmęczenie oraz rozdrażnienie. Bardzo często występują również problemy z koncentracją i anemia. Cierpią na tym także włosy, skóra i paznokcie. Mogą pojawić się problemy z zębami i kośćmi. Osoby z niedoborami witaminy E są bardziej podatne na różnego rodzaju infekcje oraz zaburzenia neurologiczne. Mogą także wystąpić bóle mięśni. Najczęściej jednak nie dochodzi do niedoboru tej witaminy. Niektóre osoby, które mają zaburzone wchłanianie tłuszczu i zmagają się z chorobą genetyczną zwaną abetalipoproteinemią, mogą mieć niedobory. Chorzy na celiakię oraz mukowiscydozę powinny przyjmować witaminę w postaci suplementu.