Warzywa krzyżowe zawierają bardzo istotny dla zdrowia naszego organizmu związek o nazwie sulforafan. Największą jego ilość można spotkać szczególnie w brokułach, przez co cieszą się one tak dobrą opinią. Znajdziemy go także w brukselce czy brokułach. Z całą pewnością warto włączyć tego typu produkty żywnościowe do swojej diety ze względu na prozdrowotne działanie sulforafanu. Co warto wiedzieć o tym związku chemicznym?

Jakie działanie wykazuje sulforafan?

Obecnie preparaty zawierające sulforafan są niezwykle popularne i sięga po nie coraz więcej osób, pragnących zachować zdrowie do późnych lat swojego życia. Ten magiczny związek znajduje się naturalnie w warzywach takich jak brokuły, brukselki czy kalafiory. Chodzi tutaj o warzywa krzyżowe. Sulforafan cieszy się ogromnym uznaniem ze względu na to, że zmniejsza on stres oksydacyjny oraz wpływa korzystnie na gospodarkę glukozową i lipidową. Trzeba oczywiście liczyć się z tym, że obróbka termiczna i już samo przechowywanie warzyw krzyżowych sprawia, że zawartość w nich sulforafanu ulega drastycznej redukcji. Nic więc dziwnego, że suplementy zawierające ten związek górują nad gotowanymi surowcami.

Sulforafan w formie sproszkowanej i umieszczonej w kapsułkach jest znacznie bardziej stabilny i lepiej przyswajalny. Jego ilość również jest większa. Trzeba by było zjadać każdego dnia sporą ilość warzyw krzyżowych, aby możliwe było dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki tego cennego związku, dlatego też suplementowanie się sulforafanem jest wygodniejsze i skuteczniejsze. Okazuje się, że sulforafan 400 MCG, jest niezwykle pomocny w przypadku zakażenia helicobacter pylori. Związek ten bowiem działa bakteriobójczo i jest skuteczny nawet w przypadku szczepów uodpornionych na antybiotyki. Dodatkową korzyścią z suplementowania się sulforafanem jest zmniejszenie stanów zapalnych i redukcja nieżytu żołądka spowodowanych zakażeniem.

Post Author: admin